Bjerking logotyp

"Det är gott om specialistkompetens vilket är bra så vi kan backa upp varandra med fördjupad kunskap."

Peter Östlund, träkonstruktör.

Peter Östlund, född -63.

Hur kom du i kontakt med Bjerking och hur länge har du jobbat här?

Jag och Aron, som är Teamledare för trä, har arbetat ihop tidigare. Aron kontaktade mig i januari 2022 och frågade om jag kände några konstruktörer som kunde tänka sig att jobba hos Bjerking med träkonstruktioner. Jag ska fundera, sa jag. Går det bra om jag anmäler mitt intresse under tiden? Därefter blev det några Teams-möten med Selma och Aron innan jag tackade ja till att bli en medarbetare på Bjerking, med första arbetsdag den 25 april 2022.

Berätta lite om dina arbetsuppgifter och ansvarsområden?

Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är projektering inom träkonstruktion, eftersom jag tillhör träteamet, men jag har en rätt bred erfarenhet av andra material så när det har funnits behov har jag även arbetat med stål och grundläggning.

Jag är också uppdragsansvarig i några uppdrag, vilket betyder att jag planerar uppdragets genomförande och sköter uppdragets ekonomi.

Vad gör ni i er arbetsgrupp?

I träteamet jobbar vi med både större och mindre uppdrag, från flervåningshus till småhus eller insatser i form av beräkningshjälp. Vi blir inblandade i flera olika stadier i projekteringsprocessen. Idealet är när vi får följa uppdraget hela vägen ända fram till bygghandlingar. I teamet har vi en bra bredd av kompetens. Det är gott om specialistkompetens vilket är bra så vi kan backa upp varandra med fördjupad kunskap.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Eftersom jag bor och verkar i Skellefteå så arbetar jag hemma och hejar på kollegorna digitalt på morgonen. Jag slipper restid och oftast brukar jag börja min arbetsdag strax före 07:00. Sen består dagen av en omväxlande blandning av planering, CAD-ritande, konstruktionsberäkningar, beskrivningar och möten. Det blir sällan långsamt.

Kan du ge exempel på något som du tycker gör jobbet extra spännande?

Det är otroligt stor variation på de uppdrag jag arbetar med så det är nya utmaningar som behöver lösas i varje uppdrag. Speciellt när man varit med rätt länge är det inspirerande att kunna dra nytta av tidigare erfarenheter i de nya uppdragen. Sen gillar jag tillgången till bra tekniska hjälpmedel som underlättar arbetsdagen.

Vad är mest utmanande med ditt jobb?

Jag skulle nog säga att det är att fortsätta att vara på tå. Norm- och miljökrav ändras, verktygen blir bättre och effektivare, och då gäller det att vara med. Det sporrar mig att vid 60 års ålder inte bli för bekväm, utan att fortsätta vara nyfiken, vilja utvecklas och bli bättre.

Vad gör att du trivs på Bjerking?

Jag trivs med att det är så omväxlande uppdrag. Sen trivs jag med både mina kollegor och med de kundkontakter som jag har.

Vilka förmåner finns på Bjerking?

Sjukvårdsförsäkring var viktigt för mig. När kroppen börjar bli sliten är det otroligt tryggt att veta att man kan få snabb hjälp om det behövs. Sen är det bra med en resultatbonus som jag själv bidrar till att påverka och så delägarskapet förstås! Flex-/komptid och fem extra lediga dagar förutom semester bidrar också till god flexibilitet.

Vad är bäst med att jobba på Bjerking?

Den fantastiska floran av kompetenser som jag har tillgång till! Det är lätt att få stöd för sina beslut och val genom att bolla med kollegorna. En annan sak är känslan av att jobba i ett företag med en tydlig miljöprofil.

Hur ser du på din framtid hos Bjerking?

”De sista ljuva åren” – jag hoppas kunna jobba på Bjerking tills det är dags att stämpla ut.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka sig till Bjerking?

Ta kontakt med någon medarbetare inom de områden du är intresserad av och bilda dig en bättre uppfattning om vad du kan få arbeta med.

Vem är du privat?

60-taggare som spelar hårdrock, spenderar massor av tid med familjen (från föräldrar ner till barnbarn) där jag hämtar energi. Jag är också fysiskt aktiv och kör snöskoter, cyklar, paddlar SUP, campar och promenerar beroende på årstid och motivation.

Hur omtänker du framtiden?

Jag hade aldrig stött på ordet ”omtänka” innan jag började på Bjerking, men min tolkning är en sammanskrivning av nytänkare och omtanke. Det är ett bra ord som jag försöker leva efter både privat och på arbetet - hur kan jag förbättra nästa period i min tillvaro, i min omgivning och i mitt arbetsresultat?

Läs mer